Branchevereniging ANVR heeft de Partij voor Vakanties & Reizen (PV&R) opgericht om aandacht te vragen voor de positieve impact van vakanties en zakenreizen. “In de afgelopen jaren werd met name de negatieve kant van reizen belicht en de positieve kant bleef daardoor sterk onderbelicht. De PV&R moet dit weer in balans brengen”, aldus de ANVR.

“Dat er een negatieve kant aan reizen zit is duidelijk en daar sluiten we onze ogen ook niet voor, maar soms lijkt het alsof reizen alleen maar negatieve gevolgen heeft terwijl de positieve kanten van reizen, zowel zakelijk als voor vakanties vaak totaal onderbelicht blijven”, aldus Frank Oostdam, directeur ANVR en lijsttrekker van de Partij voor Vakanties & Reizen.

Meest reislustige volk van Europa
Met het oprichten van deze partij geeft ANVR een stem aan de zwijgende reizende meerderheid in Nederland. “De vakantieparticipatie zit al jaren op 85 procent en daarmee behoren de Nederlanders tot het meest reislustige volk in Europa. Vakanties en reizen zijn daarmee uitgegroeid tot een eerste levensbehoefte voor veel Nederlanders.

De partij wil zich daardoor hard maken voor het bereikbaar en betaalbaar houden van reizen voor iedereen. Daarnaast zijn zakelijke reizen cruciaal en noodzakelijk voor heel veel Nederlandse bedrijven en de Nederlandse economie”, licht de branchevereniging toe. Behalve dat vakanties en reizen goed zijn voor de mens, zorgt het volgens de ANVR voor werkgelegenheid en welvaart. “In Nederland en in het buitenland. Wereldwijd zorgt toerisme en zakenreizen voor 1 op de 9 banen, elke vijfde nieuwe baan wordt door reizen gecreëerd. Ongeveer 10 procent van het bruto nationaal product wereldwijd wordt verdiend met toeristische activiteiten.

Reismedia juicht initiatief toe
Reisbizz-hoofdredacteur Natasja Hoogstede vertegenwoordigt Reismedia dit jaar bij de ludieke actie. “Dat reizen naar het buitenland je een ‘rijker’ mens maken, juich ik hard toe. Vakantie en reizen zijn goed voor een mens. Het blijven verplaatsen, op welke manier ook, maakt gelukkiger, gezonder, geeft energie, zorgt voor verbinding en je leert jezelf én andere culturen beter kennen”, laat Hoogstede weten. Ook het gegeven dat het vliegverkeer op Schiphol schoner, zuiniger en stiller moet, is voor Hoogstede een belangrijk punt in het partijprogramma. “Dat bereik je niet met gewoonweg inkrimpen. Krimp schaadt de werkgelegenheid en remt de verdere ontwikkeling van een duurzamere luchtvaart.” Zo zou het volgens de ANVR goed zijn als de opbrengst van de vliegtax die geïnd wordt, gebruikt gaat worden om de luchtvaart verder te verduurzamen.